Autostrăzile au fost și rămân în epoca post-comunistă un lait-motiv al dezvoltării. Dacă înainte de `89 era destul loc pe șosele pentru automobile, odată cu piața de consum a venit și fluxul ridicat de mașini personale care practic au inundat drumurile. Poziția Aradului aproape de graniță nu a favorizat construcția de autostrăzi. Abia de câțiva ani a fost inaugurată o autostradă spre Timișoara, iar cea spre Nădlac se va finaliza cu greu spre sfârșitul verii. Din această vară însă, în Arad avem parte de un altfel de autostradă, dar care semnalizează într-un mod similar gradul de dezvoltare pe care nu cred că și-l imagina cineva prin 1990 că-l vom atinge. Iată că am ajuns să inundăm rețelele de comunicații la fel sau poate mai mult decât o facem pe șosele cu automobilele.
Telekom intră în scenă și răspunde acestei nevoi. Sub numele de Autobahn Arad – Telekom, în trend cu publicul român germanofil dar și potrivit cu noul profil al companiei-mamă, reprezentanții firmei declară că își extind rețeaua de fibră optică în Arad.
Bine, în plan local, se simțea de mult nevoia unui competitor real în fața lui RDS&RCS. Poziția tot mai evidentă de monopol îi elibera calea spre tot felul de artificii comerciale despre care am mai vorbit aici. Iar de când Telekom Romania s-a lansat cu adevărat în spațiul public la sfârșitul toamnei trecute, se pot simți beneficiile unei competiții. Cu tot ce înseamnă asta: prețuri mai accesibile, performanțe mai mari, campanii de marketing mai atractive, serviciu de asistență mai profesionist.
Îmi amintesc când treceam de pe modemul clasic pe cel de fibră optică în urmă cu mulți ani. Ce reușeam într-o săptămână după acel moment nici nu îmi imaginasem. Astăzi, din ce în ce mai multă putere de calcul ne este oferită de calculatoare, iar viteza transferului de date prin Internet este tot mai spectaculoasă – Telekom spune că prin rețeaua lor de fibră optică (dublată prin extinderea din cadrul proiectului de autostradă tehnologică în Arad) ajungi la o viteză de 1 Gbps! În acest fel, comunicațiile de calitate înaltă devin ceva banal, iar în aceeași măsură TV-ul este detronat tot mai vizibil din poziția de mediu principal de difuzare a informațiilor. Mai ales când ai parte și de servicii de televiziune interactivă, cum oferă TelekomTV, și Video on Demand care permite înregistrarea emisiunilor de interes sau primirea de notificări înainte de începerea acestora, vechiul aparat TV prin cablu pare tot mai mult o relicvă.
Personal, faptul de a putea vedea din nou canalele Discovery! – doar câteva dintre cele 128 de canale digitale, între care se mai numără și competițiile NBA (Formula 1, Champions League si Europa League fiind desigur incluse) – este un plus din start față de actuala opțiune pe care o am de la competitor. Să mai poți accesa și 14 canale HD + 62 de canale live de pe laptop, tabletă sau smartphone (via aplicația Telekom TV Web & Mobile) este pur și simplu prea modern pentru România acestor ani, când încă avem 45.4% din populație trăind în mediul rural (Banca Mondială, 2010). Dar așa păreau și autostrăzile acum 25 de ani și iată cum ele se construiesc, chiar și în domeniul tehnologiei comunicațiilor.
“Telekom Romania aduce utilizatorilor din Arad o ofertă de soluții și servicii bazată pe performanţă, calitate şi seriozitate, principii de bază care ne ghidează în activitatea noastră. Noua infrastructură pe fibră optică garantează clienților noștri din Arad cele mai mari viteze de Internet fix și posibilitatea de a viziona filme și documentare HD, transmisiuni sportive de la cele mai îndrăgite competiții la o calitate a imaginii de neimaginat până acum” – Andrei Popovici (Director Executiv Procese Clienți)