Ce frumos! Prima reacție la evenimentul desfășurat de ARED în această duminică denotă succesul campaniei de marketing asupra opiniei privitorului. Nimeni nu critică organizarea de concerte în zona Păduricii (compania a mai pus la cale un concert de muzică clasică încă din 2012), dar tot nimeni nu critică efectul negativ pe termen mediu și lung al acțiunilor de construire și reducere a spațiului verde utilizabil efectiv locuitorilor din Arad! Când ARED va construi un parc nou abia atunci poate spune că se dedică cu adevărat comunității; și în acel moment abia va începe să scadă din impactul negativ pe care construcția de noi blocuri îl are asupra orașului.
Evenimentul binevenit de mulți arădeni (Adrian din Arad este doar unul dintre ei) ridică atenția asupra două aspecte negative:
- continuă imaginea falsă a unui „Parc” numit Pădurice;
- cosmetizează o atitudine administrativă (dovedită științific a fi) eronată;
Zona reamenajată în 2011-2012, pentru care numai paza se figurează la 100.000 de lei, nu este nicidecum parcul care trebuia să fie inițial; nici măcar cel pe care îl cunoșteam în copilărie. Putem citi istoria Păduricei, care presupunea 8 hectare (!) de zonă verde utilizabilă locuitorilor în diverse feluri, dar această zonă începuse să își piardă din importanța verde odată cu industrializarea Aradului. Nu denunț începutul secolului XX (ar fi fără folos), ci realitatea mai apropiată, cu atitudini care continuă și azi. Clădirile care au început să răsară în anii 90 nu au fost deloc un semn bun, iar „noaptea de 11 spre 12 decembrie, 2005, (când) un număr de 32 copaci de pe o suprafaţă de 500 metri pătraţi, în apropierea Casei de cultură a Sindicatelor au fost tăiaţi pentru a face loc noului sediu al Uniunii Artiştilor Plastici” nu a fost deloc semnalul unei noi direcții locale, ci continuarea metehnelor proaste de dinainte.
Păduricea ar trebui să fie zona verde colorată în harta de mai sus. Realitatea însă este conturată exact ca în imaginea stilizată din fluturașul de mai sus: în spatele a 3 copaci se înalță acum câteva blocuri de beton. Zona care a pierdut tot mai mult din terenul destinat unui parc adevărat, este în anul 2014, anul în care ARED desfășoară încă un concert gratuit pentru comunitate, este de fapt redusă la împrejurimile Lacului de la Podgoria! Adăugirea numită zonă de joacă pentru copii nu ajută prea mult această definiție, iar cum se poate vedea dintr-un desen actualizat, „Parcul” Pădurice poate fi ușor numit Lacul Pădurice – așa cum de altfel toți utilizatorii de Facebook certifică asta.
Păduricea a fost secționată până când a mai rămas doar lacul din ea. Micul loc de joacă din spatele unui șantier abandonat și a unei biserici penticostale nu încurajează pe nimeni. Toate construcțiile abandonate sau nu din jurul Consiliului Județean au pus stăpânire pe ceea ce putea fi un parc, o zonă verde cu adevărat. Spațiul se restrânge și odată cu dezafectarea cartodromului și ridicarea sediuluiui Inspectoratului Școlar, dar și a noului Palat al Copiilor.
Blocurile ARED vin doar să ne arate că nimic nu s-a schimbat din anii 90. Amenzile de zeci de mii de lei de la Garda de Mediu, aplicate Primăriei încă din 2007 (și care și-au găsit răsunetul în presa națională), nu au îndreptat atitudinea și/sau comportamentul. Autorizațiile de construcție sunt semnate de arhitect și primar cu aceeași ignoranță față de spațiul verde, chiar dacă este recunoscut efectul benefic al copacilor în zonele urbane asupra temperaturii și umidității. Nu o spun eu, ci chiar un studiu din 1993 (!) publicat într-un Jurnal al Arboriculturii din SUA (pentru că tot le place administratorilor locali tot ce vine de peste Ocean); măcar un referat al comisiei de împădurire a Carolinei de Sud să-l fi citit decidenții locali în vizitele în State. Până când se va întâmpla asta, rămânem cu niște concerte organizate pe marmura scumpă instalată pe structura realizată de lucrările de sistematizare a zonei din 1970. Audiție plăcută!
Pentru cei care nu sunt convinsi nici pana la aceasta ora, Aradul nu are in vedere nici macar protejarea spatiilor verzi existente, unde mai este loc de discutie despre cresterea acestuia.
Aradul – din mica Viena in micul oras (sat?) de ciment.
Blocurile Ared…Experienta…
Dupa 1 an de stat in chirie..la Blocurile ARED de la Kaulfland experienta mea suna asa .
-Blocuri galagioase (multi tineri studenti…deci implicit galagie , tigari pe jos pereti zgariati si lift zgariat si cu tigari in el)+petreceri 247
-Blocurile inghesuite , pt asa o suprafata mica… cca 1000 apartamente.
-Un parculet cu 4 hinte la 3000 persoane.
-Bloc nou deasupra lui OMV…gaze/benzina/miros.
-Apartamentele cu geamuri termopan ce au geam catre kaufland…au camera cu termopan…tot peretele dinspre Kaufland.Calitatea inferioara a termopanelor …in casa 25 grade…la geam jos…10grade iarna. , cu toate geamurile inchise.
-In apartament..95% rigips…, se aude si cand trage vecinu de la et1 sau et10 apa…cum de stiu ?
ca aud tot la 30 minute apa cum trage cineva.
Senzorul de gatit ..nu se poate scoate din priza…e direct montat in perete la o priza…nu ai acces.
Porneste cel putin o data pe luna…cand in bucatarie nu e nimeni …deci miros 0.
-Locurile de parcare sunt aprox 100 bucati la 6000-8000 Eur / loc dar aici sunt ….1000 apartamente…
-mai mult de 50% din timp usa de la intrare e deshisa.
-Termopanele …calitate inferioara…se aude cu ele perfect de afara…incercat reglaje fine..la fel si dupa.
Pe langa ca e aproape de zona Kaufland si Lidl , e un trafic enorm in zona si galagie pana la 22:00
-zona e la cca 10 metri de halele Vagoanelor..unde se lucreaza in 3 schimburi…deci iar 247
-din discutii cu proprietari ai apartamentelor Ared am inteles ca si ei sunt f dezamagiti de apartamente
-Partea de interioare de la centrala pana la termopane…calitata inferioara..
-Apartamentul in care m-am mutat era nou nout , dupa 1 an pica deja in 2 camere zugraveala.
Parere personala…lucru facut pe viteza , calitate inferioara sa tina cca 3 ani si apoi gata.
DE la A la Z tot.
Din punctul meu de vedere oriunde sunt inghesuite blocurile la asa distanta e clar ca nu e vorba de confort si norme..ci de …scos ban repede .
Sfat pt cumparatori :
Inainte de a cumpara asa apartament faceti tot posibilul sa locuiti in el 1 saptamana sa vedeti daca va place si intrebati alti proprietari cum e in zona.
Ar mai fi multe de spus…
Un aspect pozitiv ar fi caldura….fiind apartament nou…e cald , izolatie buna .