UPDATE: Mişcările din ultimele zile de pe scena politică la nivel naţional, cu
noua alianţă PSD-UDMR pentru formarea Guvernului, dar şi susţinerea
celor de la PP-DD pentru cabinetul Ponta III ar putea aduce schimbări şi
la nivel local, în CLM şi CJA. Din informaţiile noastre, în ultimele
zile au existat discuţii intense, la nivel de Bucureşti, pentru ca atât
UDMR, cât şi PP-DD să încheie alianţe la nivel local cu noii parteneri
de la PSD, PC şi UNPR. (sursa)
Scriam anul trecut, la 2 ani de Uniune Social – Liberală, că existența politică a lui Băsescu este întreținută doar pentru a folosi USL-ului în alegerile viitoare. Acum, cu alegerile europarlamentare practic la ușă, USL-ul nu mai putea permite întreținerea politică a lui Băsescu – întreținere destul de scumpă dacă privim abuzurile DNA împotriva reprezentanților liberali dar și a unor lideri din PSD (vezi Dragnea). Așa că PNL a făcut pasul de împotrivire față de Ponta („apropiere” către Băsescu dacă vreți să gândiți în termeni absolute, deși nu v-aș sfătui). Ca efect imediat este următorul: Partidul Mișcării Populiste pe care Băsescu și l-a pregătit nu poate pretinde o coagulare a forțelor de dreapta. Iar cu 2 partide „de dreapta” (PNL și PDL) prezente în alegerile europarlamentare, populiștii lui Băsescu pot spera la procentele naționaliste, odinioară acaparate de Vadim Tudor și Partidul România Mare.
Dar mai mult de atât și pe termen lung, (re)apariția PNL în banca Opoziției are un efect mai crâncen pentru PDL: împingerea în zona „partidelor mici”, cum de altfel a și ținut Crin Antonescu să-l caracterizeze aseară în conferința de presă de rupere a Uniunii Social Liberale. Iar cum populiștii lui Băsescu tocmai ce au plecat din tabăra pedeliștilor, PNL joacă un rol de pivot central al dreptei, putând să ceară în alegerile prezidențiale din decembrie (sau mai repede?) toate voturile de dreapta în turul 2.
În plan local și în cazuri particulare, reprezentanții aleși sub ștampila PDL – cum este Gh. Falcă sau T. Băsescu – încearcă deja să profite de sciziunea USL ca să puncteze electoral, unul cu tehnici securiste, altul cu jigniri. Dacă ăsta este singurul răspuns al adversarilor politici la un astfel de deznodământ, traiectoria către partide mici este pavată cu PR „de lemn” și comunicare politică rudimentară. Iar la capitolul cine preia voturile USL, se pot tot face scenarii.
2 Replies to “Sfarsitul USL inseamna si sfarsitul PDL”