Confictele care au prim-planul în România sunt cele informaționale, adică cele care au în vedere controlul agendei mass-media și agendei instituționale. Nu o să vedeți dezbateri despre conflictele inter-generaționale, sociale, etnice, sau chiar șoviniste, nu pentru că nu ar produce rating sau pentru că cineva undeva în vreo instituție din România nu își face bine treaba. Ci pentru că ele reprezintă, în acest moment, subiecte secundare ale instituțiilor de Stat și de presă. Studiu de caz: Agenția de Supraveghere Financiară – România Liberă.
Înainte ca actualele neînțelegeri să demareze la sfârșitul anului trecut în interiorul USL, puneam o întrebare legitimă pentru cineva care urmărește evoluțiile instituționale din România:
Mai crede si altcineva ca #ASF (Autoritatea Supraveghere Financiara) va inlocui #ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) in 2014?
— Mihnea Iuga (@mihneaiuga) November 4, 2013
Dacă priveai în ansamblul politic, era lesne de prevăzut că această instituție va preula, începând cu 2014 multe dintre fostele atribuții ale ANAF, care va fi desființată (mai bine zis reorganizată până la inutilitate) încet de către Guvern. (1) Astfel, miza celor care desefășoară afaceri pe teritoriul României și care deseori au parte de susținere politică, într-o formă sau alta, era și este această instituție. Ce anume „dă de gol” obiectivele au avut loc însă în aceste ultime săptămâni.
De la distribuția portofoliilor guvernamentale, sau împărțirea țării, cum se cunoaște acest procedeu la nivel popular, ASF aprea drept o inițiativă nouă a PNL. Iar când lucrurile au devenit complicate între cele 3 (sau 4) partide ce compun USL, fiecare dintre portofolii sau arii de influență guvernamentală au fost subuse atacurilor. Iar în ultimele săptămâni, putem vedea cum s-au direcționat atenția publică prin mass-media în funcție de conflict. Se poate vedea cum România Liberă începuse să catalogheze ASF ca o instituție mafiotă încă de la sfârșitul lunii ianuarie. Momente în care nu aveam în prim-planul mediatic acest aspect instituțional grav – dacă se probează a fi real. Însă odată cu escaladarea conflictului din USL, când PSD, PC și PNL par să fie mai degrabă adversari politici decât aliați, au apărut și „informațiile” dintr-o parte și alta. Alianța din jurul PSD vrea un control parlamentar la ASF, în timp ce se afla (2) ce salarii enorme au angajații acestei instituții. La scurt timp, ASF prezintă public redirecționările dintr-un fond de asigurări privat către o instituție de presă din cadrul aceluiași trust condus de Dan Grigore Adamescu, procedură ce i-a adus unui alt afacerist în construirea de autostrăzi – Nelu Iordache – privarea de libertate. ASF a intrat astfel în conflict cu o instituție media (România Liberă) și a reușit să își atragă simpatia alteia (Antena 3). De altfel, se poate vedea (foto dreapta) cum s-a schimbat poziția ASF în relatările din ultimele 2 zile ale instituției media din urmă. UPDATE … Iar acum, Băsescu atacă această instituție, care a fost „gloată” și acum câteva luni, chiar un an, dar conflictul politic din agenda mass-meda trebuie întreținut, nu?
Concluzia?
Informațiile prezentate de instituțiile Statului (ASF, Guvern, alianța din jurul PSD în Parlament, Președinție) și instituțiile media (România Liberă, Antena 3), nu erau tocmai noi. În notele de subsol puteți verifica că nici la două luni de la înființarea ASF se știa de salariile enorme. Ancheta ASF nu a fost concluzionată chiar în aceste zile, deși e greu de spus când și de ce nu ar a fost prezentată mai repede. Lucrurile acestea sunt folositoare însă în anumite conflicte conjuncturale: dintre PNL și PSD, dintre PNL și Băsescu, dintre USL și PDL, etc. E drept că unele partis-pri-uri politice au fost scoase la iveală înainte de conflictul politic la care asistăm din plin. Dar pentru asta trebuie să urmărești jurnaliști de calitate, să fii atent tot timpul la anchete ce par inițial mărunte; asta dacă chiar dorești să fii informat, nu doar să „știi ce se mai întâmplă”.
Deci fostul Ambasador al SUA la București, domnul Gitenstein, a fost angajat consilier al lui Dan Grrigore… http://t.co/HkPQBdU8Qv
— Patrick de Hillerin (@padehillerin) January 13, 2014
1 – Fusese pregătit terenul pentru motivarea unei asemenea acțiuni – prin proasta colectare de la începutul toamnei (cu toate că reorganizarea / desființarea unor puncte teritoriale a dus probabil la rezultatele deficitare), prin rebrand-uirea vizuală a instituției financiare care a mâncat din bugetul public cam 7 milioane de lei (1,6 milioane euro), și nu în cele din urmă că este încă asociată familiei politice băsiste (prin atașarea imaginii de cea a lui Sorin Blejnar).
2 – Nu era în fapt, nici o știre, fiind deja prezentate salariile enorme încă din luna MAI 2013 și răspunsul ASF.
Un inceput. Bravo.
Poate ti se pare interesant si articolul recent aparut in ZF:
Sa tineti minte ca voi le platiti celor din institutiile de stat salariile de…