Mass-media locală este de mult timp sub auspiciile politicului. Înainte de 2004, Statul putea finanța, prin publicitate directă, unele ziare, posturi radio sau de televiziune. Din momentul „guvernării de dreapta”, Statul nu mai finanțează direct, ci prin intermediari; traseul este simplu: firma abonată la contracte cu Statul câștigă licitații doar dacă sponsorizează anumite publicații media care fie scriu de bine despre politicianul cu putere de decizie, fie nu spun de rău despre acesta. A sosit însă timpul dezvoltării și modernizării civilizației în care politicienii dețin direct sau prin interpuși trusturi de presă. Câinele de pază al democrației are un nou stăpân.
Suntem martorii nașterii unui mic mogul: Gheorghe Falcă. Dacă newsar preia doar click-uri și rândurile Mediafax, de la Glasul Aradului aflăm toată povestea moguliadei locale. Încă din februarie 2013 știm întreaga operațiune care a fost finalizată azi de CNA: licențele TVA și Radio Arad au fost preluate de Armedia Group. Reprezentanții acesteia motivează preluarea: „facem un alt program. Suntem pregătiţi cu grila pe care o avem să facem producţie proprie 100%, cu specific local, cu adresabilitate locală, în Arad.”
Falcă nu ar fi primul exemplu de politician transformat în mogul. Fostul parlamentar Dan Voiculescu este poate cel mai vehiculat caz de mogul din politică; diferența este că el a susținut un trust fără a beneficia de traseul de finanțare publică a unei investiții private descris mai sus. În Arad, avem deja un exemplu de presă politică – vezi arq. Tentative au mai existat și pe la alte instituții mass-media. Un ziarist cu experiență de peste 20 de ani, a trebuit să părăsească funcția de redactor-șef la Jurnal Arădean (mă refer la Tristan Mihuța) din cauza remarcelor anti-Falcă prea vocale; cel puțin asta spun zvonurile. Mihuța a ajuns să candideze din partea USL la o poziție în Consiliul Local, iar publicația arădeană a continuat să rămână „neutră” politic.
În Dosarul de politician alcătuit de Realitatea TV, Falcă este descris ca nou-venit în Arad, la mijlocul anilor 90, „cu hainele de pe el şi cu o pungă de plastic în mână.” De la această întâmplare, și mai ales pe timpul lui Adrian Năstase, cea mai antidemocratică guvernare din România (nu ?!), Falcă începe și își lărgește sacoșa. Încet încet, nestingherit de vreo autoritate juridică, acesta acumulează, ajungând în anul de grație 2013 să pună în punga de plastic și un mic trust de presă – Televiziunea Arad (TVA) și Radio Arad.
Pe lângă alte exponente ale mass-media favorabile lui (WestTV a lui Vasile Blidar, InfoTV al noului proprietar TVA si Radio Arad), Gheorghe Falcă câștigă teren în construcția propriei grădini mogule. Deja are apariții la TV unde este singur invitat și unde vorbește în neștire despre orice subiect și adversar politic ce îi vine în minte, dorind în acest fel (după cum relatează și Realitatea TV), să dea „impresia că ar fi un intelectual”. Asta în timp ce lesa se strânge tot mai mult la gâtul jurnaliștilor dinspre toate spectrele politice autohtone. Chiar dacă nu va reuși să pună mâna pe toate canalele media din Arad, Falcă ar putea să nu fie nici singurul caz de proaspăt mogul politician care să fie anchetat de DNA pentru abuz în serviciu tocmai din cauza trustului – vezi primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheș.
Poza lui Falcă cu sacoşa are şi un nume…:”Descălecarea lui Falcă” :))
Ai dreptate Mario, am adăugat la titlul acesteia 🙂
Cel mai “tare” primar. Cati au ajuns ca el…de la punga la …conturi 😉
http://goguflorincatalin.wordpress.com