Sesizarea Curții Constituționale de către Traian Băsescu este mai mult decât o măsură politică partinică, după ce majoritatea guvernamentală din jurul PDL, a schimbat în urma cu un an și ceva, tocmai legea Referendumului în sensul pragului de validare a participării, cu nici măcar o piedică pusă de locatarul Palatului Cotroceni.
Președintele actual face tot posibilul pentru a întârzia cât mai mult sau a anula această modificare de lege: potrivit propunerii legislative, referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. Aceasta in conditiile in care, in momentul de fata, Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului stabileste ca scrutinul este valabil doar daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. (sursa)
Ultima prevedere de mai sus a fost introdusă în martie 2012 de către guvernanții PDL. (sursa) De ce totuși au făcut această modificare? După cum se propaga în mediul politic, Partidul Democrat-Liberal ar fi fost partidul primarilor. Aceștia contează în logica referendumului propus de PDL, deoarece autoritățile locale sunt cele care elaborează dar și cele care verifică (?!) listele electorale. Astfel, corpul electoral se poate determina de primarul comunei, orașului sau municipiului, în funcție de planurile sale politice; o verificare de către cineva din-afara autorității publice reprezintă un efort enorm legal, financiar și logistic deopotrivă.
Ce face USL?
Majoritatea parlamentară nu poate ieși din logica referendumului propus de PDL și de „supremația” primarilor. Odată cu sistemul uninominal, parlamentarii devin oarecum prizonieri ai războiului politic local, în care primarii distrug sau construiesc imagini politice. Ca atare, reprezentanții Parlamentului nu riscă să ia din mâinile primarilor dublul rol în ceea ce privește listele electorale.
În consecință, Uniunea Social Liberală modifică pragul de validare. Parlamentari PDL, UDMR și PPDD au contestat deja în această vară la Curtea Constituțională, scăderea la cele 30% de procente necesare în validarea unui Referendum, reprezentanții „CCR au constatat ca dispozitiile proiectului de lege sunt constitutionale in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an (?!) de la data intrarii in vigoare a legii.” (sursa) Cu alte cuvinte, au modificat într-un sens complet pe lângă lege ceva ce Constituția nu prevede niciunde.
Traian Băsescu nu citește această decizie a CCR și mai sesizează încă o dată acest corp politico-juridic. Astfel dorește să prelungească cât mai mult intrarea în vigoare a legii, cel mai preferabil politic pentru acesta, după alegerile prezidențiale din 2014. Argumentele din Constituție (voința poporului și suveranitatea acestuia într-o materie sau alta) folosite de actualul președinte împotriva reducerii acestui prag nu cred că pot fi asociate cu nici una din acțiunile politicianului de până acum. Rămâne însă de văzut dacă Curtea Constituțională va amâna cât mai mult luarea unei decizii. Iar USL