La ora aceasta, apele s-au retras. Dar în urmă cu 24 de ore, o serie de locații din Arad erau sub ape. Cel mai evident caz este cel al pasajului rutier din Micălaca. Apa atingea cel puțin un metru în adâncime, iar numeroși șoferi care tranzitau zona s-au trezit fără plăcuțele de înmatriculare la ieșirea din proaspătul lac de sub liniile de cale ferată. Un lucru e cert pentru localnici: situația nu este nouă, dar autoritățile nu au făcut nimic de ani de zile. La ploi mai serioase, bălțile sunt la ordinea zilei. Unii cred că aceste lucruri se produc din cauza lipsei de pricepere a edilului actual. Eu consider că lipsa sa de cultura administrativa scufundă Aradul, încet dar sigur.
Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt. Faceți o plimbare în cartierul Vlaicu, unde intersecția dintre strada principală și o clădire a făcut astăzi de râs municipiul Arad la nivel național. Deși aparent sunt izolate, cazurile de mai sus au aceeași origine: lipsa de dialog din cultura administrativa pe care primarul actual, Gh. Falcă, a emanat-o de când a ajuns la vârful administrației locale cu susținerea PDL.
Toate lucrările, inclusiv cele de canalizare și apă, sunt supuse unui proces ilogic (dacă nu rea-voință): mai întâi se asfaltează o stradă de mult timp uitată în gropile sale, apoi la 3 luni distanță se sparge totul pentru a face loc unor verificări sau lucrări la țevile aflate sub carosabil și/sau trotuar. Cum ziceam, dacă presupunem că nu există rea-voință (și interese ascunse pentru cât mai multe re-asfaltări), lipsa unui dialog cu cei și între cei care întreprind toate aceste lucări este pur și simplu iresponsabilă din punct de vedere administrativ. Din punct de vedere politic (electoral), situația este una diferită.
Vina celuilalt
Pentru situația bălților, politicianul Falcă l-a găsit vinovat pe directorul Companiei de Apă. Știți probabil tiparul; este stilul politic valorificat până la absurd de către Traian Băsescu – dai vina pe altcineva pentru toate problemele, iar meritele ți le asumi tu, indiferent dacă ai avut o contribuție sau nu (vezi cazul Baschet Club ICIM). Povestea cu apa este totuși puțin mai lungă. Încă din anul 2009, Falcă nu își asuma responsabilitatea pentru șantierul constant care devenise Aradul, fără ca să se rezolve cu adevărat problemele locuitorilor, după primul său mandat ca primar. „Primăria şi-a dorit însă, de mult, să fie acţionar la societatea de apă din Arad, pentru a putea determina societatea să facă anumite investiţii la momentul oportun. În prezent, investiţiile în infrastructura Aradului nu se potrivesc nicicum cu cele în reţele de apă ale Companiei, dovada clară reprezentând-o mega investiţia în canalizare a celor trei cartiere – Gai, Bujac şi Sânicolaul Mic – care nu a fost dublată de o investiţie în schimbarea reţelelor de apă ale companiei. Un caz similiar este cel de pe strada Decebal, acolo unde Primăria reface acum carosabilul, iar cei de la CET – reţelele termice, dar compania de apă are investiţii aici doar peste patru – cinci ani.”
Și chiar dacă Consiliul Local i-a făcut pe plac în 2009 lui Falcă și a cumpărat acțiuni la Compania de Apă Arad, devenind acționar (minoritar ce-i drept, dar acționar cu un minim drept la cuvânt și dialog în cele din urmă), din punct de vedere politic, reprezentantul PDL la Primăria Arad `trebuie` să dea vina pe cineva. Directorul instituției este țapul ispășitor în această cauză. Cu alte cuvinte, instituția dialogului, foarte necesară într-o cultura administrativa modernă, europeană dacă vreți, este sacrificată din considerente politice electorale de către Falcă alături de cei care îl susțin în toate aceste demersuri.
Sa nu mai spunem despre strand, de care si-a batut joc in ultimul hal pentru niste nimicuri fara sens! E un idiot. Stim. Cel putin o parte dintre noi. 🙂