La „deschiderea ediției”, presa promova o știre: Omar Hayssam a fost predat Poliției Române. Informarea vine dinspre Președinția României, și este în mod evident – pentru cei care analizează știri, nu doar le consumă – o formulă de manipulare, mai exact de distragere a atenției dinspre subiectul ce începea să devină sinteza zilei: activitatea serviciilor secrete în România – dăunătoare sau folositoare?
Iată însă la ce trebuie să vă păstrați concentrată atenția în perioada următoare:
- Poate că pe unii i-ar deranja să afle că directorului SRI, George Maior, i se pare normal ca serviciile secrete să se implice în desfășurarea examenului de BAC, pentru că educația este „problemă de securitate națională”. Iar că baza legală a SRI pe care s-au bazat agenții în acțiunile lor de acum câteva săptămâni este „decizia lui”.
- Singura personalitate publică, profesorul Nicolae Țăran, este revoltată cu subiect, predicat, argumente și note de subsol, pe tema serviciile secrete și școlile supravegheate; asta spune ceva despre conformitatea formatorilor de opinie cu implicarea serviciilor secrete în viețile private.
- Mai mult, avem un membru al Comisiei parlamentare de supraveghere a SRI, Sebastian Ghiță, care propune un acces mai larg al serviciilor secrete în viețile private ale oamenilor. Faptul că acesta devine subiectul pe ordinea zilei, dar numai pentru o zi, nu este deloc întâmplător. Așa cum nu este întâmplătoare revenirea subiectului Hayssam pe agenda publică – via președintele Traian Băsescu. Așa cum dispariția sirianului avea să ducă în 2006 la schimbarea directorilor SRI, SIE și DGIPI… și al Procurorului General al României de la acea vreme. Putem însă să citim tot felul de scenarii politice. Este într-un fel un conformism.
- Trebuie să înțelegem că România nu este Luxembourg, iar aici implicarea serviciilor secrete în politică și vice-versa nu reprezintă un motiv de demisie la nivel înalt. Din contră! În cazul țării noastre, fostul director al Serviciului de Informații Extern, Mihai Răzvan Ungureanu, a fost desemnat premier încă de pe fotoliul șefiei acestor servicii secrete, fiind apoi ultragiat de cerința lui Crin Antonescu, ca serviciile secrete să nu se mai implice în politică.
Poate este totuși inerent societății noastre. Faptul că presa titrează că avem „detectivi pe urmele noastre”, anunțând astfel prima promoție de absolvenți ai unei specializări post-liceale în Arad, întărește ideea că toleranța pentru supraveghere și control este mare.