Poate ar trebui să dau o tentă mai personală articolelor de pe blog, dar menținând linia blogului, am să abordez subiectul politic de actualitate: despărțirea drumurilor Băsescu – PDL. Deși a fost deja tocat subiectul de aproape întreg spectrul mediatic, s-a omis un aspect (cel puțin, nu am găsit această abordare), care mie mi-a răsărit în clipa când am auzit din gura președintelui României sintagma: „Luați-vă drumul vostru, eu îl iau pe al meu”.
În ultima săptămână, canalele mass-media au fost supra-saturate de subiectul alegerilor din Partidul Democrat – Liberal. La nivel local, anumite voci l-au dat dispărut pe primarul PDL al Aradului, Gh.Falcă, gestul său fiind explicat oarecum înaintea convenției de unul dintre comentatorii politici prezenți la talk-show-urile (LIVE DE LA CONGRESUL PDL) Cozmin Gușă : ~ Falcă aplică votul Videanu; când se va afla câștigătorul, va ieși și va spune că l-a susținut, doar că nu a putut să fie prezent ca să-l și voteze ~. Tensiunea maximă a fost atinsă când Traian Băsescu a explicat membrilor PDL ce trebuie să facă ca să-i facă pe plac. Mai târziu, același Băsescu avea să publice un videoclip, în care declara că drumurile sale alături de PDL se despart, videoclip parodiat aproape în direct de Mircea Badea.
Aici sunt banii dumneavoastră
este sloganul de care despărțirea Băsescu – PDL mi-a adus aminte. În urmă cu mulți ani, după ce ocupase mai multe funcții în aparatul birocratic al Statului, Traian Băsescu ajunge să fie și ministru al Transporturilor. Campania de comunicare politică presupunea amplasarea mai multor semne (click pe imaginea de la începutul articolului) pe drumurile naționale și județene care erau proaspăt renovate sau în curs de renovare.
Sigur, drumurile nu arătau bine, asfaltul avea să se despartă de carosabil la nici 2 luni de la turnare, dar scopul nu era să arate calitatea lucrărilor din bani publici. Ci faptul că la Ministerul Transporturilor, cu Traian Băsescu la cârmă , se lucrează, iar banii contribuabilor se folosesc „transparent” – doar scria pe pancartă, că acolo sunt banii, nu în alte conturi sau lucrări mai … abstracte. Nu conta că în cele mai multe din cazuri, lucrările la drumuri nici nu erau finalizate. Campania nu trebuia să dureze foarte mult, ci atâta timp cât în jurul ministrului Băsescu se crea o imagine de diferențiere (el muncește) față de ceilalți membri ai Guvernului CDR.
Având o comunicare potrivită electoratului la care se adresa, grupul politic din care face parte și Traian Băsescu a bifat multe reușite electorale, acest lucru realizând oarecum și permisivitatea cu care votanții au acceptat răzgândirile mai mult decât frecvente ale politicianului de astăzi de la Cotroceni.
Astfel…
„Ieșirea” video a lui Traian Băsescu, deși teatrală și cu un iz de autenticitate (jurnaliștii au pus asta pe seama simpatiei extreme Băsescu – Udrea), ar trebui privită și cu o mai mare aplecare spre strategie politică. Pe piața zvonurilor se vehiculează ideea că PDL nu crește în simpatie, deși este în opoziție (unde indiferent ce activitate are, un partid ar crește) la nivel central. Alianța Dreptate și Adevăr (2) construită săptămâna trecută de MRU și Pavelescu ar fi fost un pas în a testa electoratul privind o nouă (dar în același timp veche) opțiune politică.
Cel mai probabil, s-a considerat că maximul pe care un partid de tipul celui promovat de grupul politic din care face parte Traian Băsescu, nu poate crește într-atât de mult în opțiunile votanților, încât să poată decide majorități parlamentare și guvern. Astfel, se (re)câștigă electoratul din 2008 prin segmentarea lui între mai multe facțiuni politice – PDL, Alianța D.A. (PNȚCD + Forța Civică), PPDD, Mișcarea Populară (?) – care ulterior alegerilor se pot coaliza, iar pentru binele României, vor lăsa toate diferendele la o parte și vor forma un guvern, nominalizându-l pentru funcția de Prim-Ministru pe …