Rezultatele alegerilor din această duminică reprezintă unele dintre cele mai confuze informații pe care le-ar putea primi cetățenii simpli în ultimii ani (chiar și după Referendumul din iulie). Ceea ce ar trebui să fie un proces democratic simplu de exercitat și simplu de aplicat, s-a transformat -datorită intereselor de moment al formațiunilor politice- într-un ghiveci.
Față de 2008, când nu prea mulți candidați au obținut 50%+1 dintre voturile cetățenilor din colegiul lor, în anul de grație 2012 un câștig prea evident sau o victorie zdrobitoare, așa cum a numit presa fenomenul securizării candidaturii sau închiderii colegiilor, nu este concludent în legislația noastră. Chiar și dacă numărul de mandate atribuit colegiilor dintr-un județ s-au ocupat, legea suplimentează locurile din Parlament, pentru a face loc celor de pe locurile 2 sau 3, în funcție de procentul de voturi obținute per județ și la nivel național. De neînțeles? Se spune că se asigură o mai mare reprezentativitate, deși majoritatea votanților s-au exprimat într-un sens.
Florin Galiș, candidatul USL în colegiul meu (D3, Arad), o figură politică mai nouă în aceste alegeri, s-ar putea să nu intre în Parlament, deși a obținut în jurul a 44,1% din voturile arădenilor, cu aproape 12 procente mai mult decât contracandidatul său, Gheorghe Seculici. În același timp, Țițirigă Cătălin – PPDD, consilier și viceprimar de câteva luni în echipa domnului Falcă (PDLARD), și-ar putea vedea visul politic împlinit (după doar 6 luni de activitate în acest domeniu), dacă stelele se așează potrivit. Acest lucru se întâmplă pentru că s-a ajuns într-o situație în care dacă un candidat USL obține 50%, colegul său de alianță politică poate nu mai intră la redistribuiri, chiar dacă a obținut mai multe voturi decât contracandidatul său direct, care ar putea ocupa un loc de Parlamentar, dacă ceilalți colegi ai săi au obținut un scor mai mic (în procente) decât el în județ.
Rezultatele preliminare …
… au fost publicate de presa locală. Până acum, pot fi siguri pe locurile obținute: Dorel Căprar, Mihai Calimente și Flavius Măduța (cu puțin peste 50%). Ciprian Luca trage tare spre prag, dar mai mult de 49% probabil nu va obține. Lia Ardelean așteaptă rezultatele (deși și aici situația este delicată în calculul post-alegeri). La Senat, Dorel Popa (fostul primar al Aradului) l-a depășit cu mult în acest moment pe Traian Igaș (fostul Ministru de Interne), deși nu a atins numărul magic, având doar 44% dintre preferințele alegătorilor din colegiul senatorial 3. Ioan Cristina (USL) pare să fi obținut un loc în Senat. Iar Ovidiu Marian a obținut mai multe voturi decât MRU, dar doar 46,9%, deci nu un loc sigur. În colegiul în care a candidat Avram Crăciun, locul 2 este al unui reprezentant PPDD.
Nici bine nu s-au stabilit câștigătorii, urmând ca Birourile Electorale să aplice redistribuirea, că au început deja discuțiile politicianiste, și planurile de șantaj. Faptul că cel care a coordonat această campanie electorală pentru USL, Liviu Dragnea, a împărțit deja rezultatele alegerilor pe partidele componente ale Uniunii, ridică semne de întrebare asupra intenției de a merge pe cărări diferite odată ce Parlamentul este convocat, întărind suspiciunile că Băsescu s-ar putea să rupă această forță politică în curând.
- Camera Deputaților : PSD 138 mandate, PNL 90 mandate, PC 11 mandate, UNPR 8 mandate.
- Senat : PSD 54 mandate, PNL 51 mandate, PC 8 mandate, UNPR 4 mandate
Și-așa Victor Ponta a anunțat că este dispus să negocieze o ”majoritate constituțională și o majoritate guvernamentală” cu UDMR (?!), lucru ce l-a nemulțumit teribil pe Mircea Badea, cel mai mare adversar mediatic al președintelui Băsescu. Când mai punem în discuție și faptul că Becali a dezvăluit crearea unui grup parlamentar propriu pe lângă cel al USL, cu reprezentanți trimiși la Casa Poporului ai PPDD și PDL. Și asta, înainte să se întrunească oficial Parlamentul!
În plus, nici nu se așternuse bine tușul ștampilelor de vot, că MRU i-a luat-o înainte lui Blaga privind reformarea dreptei politice. Degeaba spun astăzi unele voci că PDL-ul ar fi candidat mai bine sub sigla proprie (Igaș), sau că ei, pedeliștii, s-au amăgit singuri că vor primi voturi (Preda), nu mai contează – pentru cetățeni, că pentru lupta lor interioară de partid, contează foarte mult, atacurile fiind deja inițiate de Gh.Falcă. Președintele PDL, Vasile Blaga, a convocat Colegiul Director al partidului pentru această vineri.
____________
Când tragi linia, te întrebi pe bună dreptate (!) ce sens mai are votul tău, dacă:
- redistribuirea poate trimite în Parlament și 2 candidați care s-au bătut direct într-un colegiu;
- alianțele post-electorale pot duce la înfrățiri inacceptabile (și în 2008 am avut parte de o alianță amară PSD-PDL);
- parlamentarii se pot plimba dintr-un partid în altul, după cum le taie voia și nu mandatul dat prin vot;
Nu mai bine ne concentrăm eforturile spre candidați mai buni, spre politicieni mai responsabili, care modifică și formulează legi în beneficiul alegătorilor, nu a aleșilor. Acest lucru se poate face în mai multe feluri, foarte variate, dar corecte, așa cum bine expune Tăușance, pe site-ul său.