Campania devine personală. Amici și cunoscuți încep să fie iritați de concertele, parangheliile, discursurile goale sau promisiuni populiste, dar și de atitudinea civică a unora de a susține un candidat sau altul(?!) Ziua 3 a campaniei deranjeaza: s-ar putea ca votul meu sa nu conteze, iar rezultatul alegerilor sa fie deja unul deturnat.
Am primit scrisoare de la candidatul Gheorghe Seculici, socrul primarului PDL de Arad, Gh.Falca. Bine, se mai practica aceasta forma de motivare a cetatenilor. Si in cadrul proiectului Caldura la Pret Corect, am folosit scrisori pentru a invita aradenii racordati la sistemul centralizat de incalzire, sa participe la sedinta publica unde se decidea dacă vom avea o gigacalorie sustenabilă. Doar ca scrisoarea domnului Seculici se adresează si locuitorilor care nu mai locuiesc in imobilul unde traiesc. Fac domnilor candidati si reprezentanti ai PDLARD, urmatoarea precizare: domnul Lipniczky a plecat cu familia in Canada, iar doamna Forner a murit cu ani in urma. Ar fi doar o gafa urata, daca nu era vorba de vot. Mai exact, de listele de votanti intocmite de autoritati, care dupa cum o arata si scrisoarea primita, nu sunt actualizate, deloc!
Cât de corecte vor fi astfel alegerile? Mai ales dacă luăm în calcul și faptul că un banner uriaș al MCL este încă prezent în județ, cu toate că masca PDL-ului pentru campanie electorală din vară s-a încheiat acum luni bune de zile! A fost cumva amendat acest fapt de către Parchet sau Biroul Electoral? Anchetează vreun organ abilitat al Statului pe cei care furnizează aceste liste electorale?! Și mai face ”Președintele” declarații de presă privind instituțiile statului de drept…
Asta se întâmplă când oameni de speță joasă și trecut îndoielnic ajung în fruntea unor instituții. După episodul în care PDL a împiedicat aplicarea sistemului de vot uninominal pur, ignorând și de această dată voința exprimată prin vot la referendumul din 2009, partidul prezidențial și-a maximizat șansele de a obține mai multe locuri de deputați și senatori în Parlament. Cum? Prin sistemul redistribuirii, care spune că în cazul în care un candidat nu obține 50% + 1 dintre voturi, poate să devină parlamentar și cel de pe locul 2 sau 3! Atunci, votul meu ce face?! Drept urmare, am scris și eu o scrisoare:
Stimate domn/doamnă,
În contextul în care încă din primăvară au fost trase semnale de alarmă de către societatea civilă, privind numărul de votanți prezenți pe listele de alegători, mult mai mare decât votanții reali, iată că povestea se reia și în cazul acestor alegeri.
În iulie am asistat la o mare incorectitudine în cadrul Referendumului, când autoritățile locale, mai exact Primarul (conform legii), nu a dorit să actualizeze listele electorale, iar în acest fel s-a procedat, in restul tarii, la neaplicarea voinței a 7,4 milioane de români. Problema se perpetuează și aruncă un mare semn de întrebare asupra corectitudinii intregului proces de votare. Si în cadrul alegerilor din decembrie vom avea de-a face cu votanți fictivi, morți sau bolnavi psihic, pe care Biroul Electoral îi va aștepta să se prezinte la vot; fara niciun rezultat insa.
Domnilor si doamnelor foști și actuali guvernanți, ați spus că nu trebuie să lăsăm democrația din România să alunece spre totalitarism. Guvernul USL a venit în funcție promizând că nu va repeta comportamentul lipsit de transparență al PDL. Dacă un proces inerent unei democrații funcționale cum sunt alegerile libere nu poate fi asigurat de niciuna dintre taberele politice, mai putem vorbi de stat de drept sau Uniune Europeană?
Inteleg ca explicația neactualizarii listelor de votani este simplă: scorul electoral. Mai concret, unul dintre motivele pentru care autoritățile nu doresc actualizarea listelor este cel al redistribuirii mandatelor . Daca nu putem avea acelasi proces de votare, similar in toate regiunile tarii, indiferent de administratia politica, mai putem vorbi de reprezentare democratică ?
Cu înclinație spre democrație,
Mihnea Iuga
One Reply to “Parlament 2012 – Ziua 3, scrisoarea”