Am participat la ședința de Consiliu Local în care se decidea dacă 2 săli din Primărie primesc nume regale (Ferdinand și Maria); nu mă așteptam la o lecție de comunicare desprinsă din manualele de propagandă.Punctul 3 de pe ordinea de zi. În presa locală (glasula culmea) a apărut știrea că proiectul în cauză nu a respectat prevederile Legii 52/2003, mai exact articolul 6, unde într-un alineat este specificat o perioadă de 30 de zile în care inițiativa primarului sau a consilierilor ar trebui să stea la transparență; adică să se uite oamenii la ea pe website și să ia la cunoștiință. Doar că astăzi, 25 octombrie – ziua de naștere a lui Mihai I al României – se fac 29 de zile, cu o zi mai puțin decât prevede legislația.
Lecția de comunicare politică
Domnul profesor Pădureanu a primit aseară (după cum a afirmat dânsul) un telefon de la Primărie. Era invitat să ia cuvântul înaintea votului consilierilor locali. Acesta a vorbit câteva minute despre cum a fost visul său (a menționat ”I had a dream”) în 2000-2004 să redenumească anumite porțiuni din Bulevardul Revoluției, așa cum erau denumite înaintea perioadei comuniste: Regele Ferdinand, respectiv Regina Maria. Nu a încheiat discursul fără o urare de La mulți ani! Majestății Sale, dar și o menționare demnă de reținut – Ferdinand a reușit să întregească teritoriile românești la 1918 în ceea ce azi numim România Mare, pentru că nu semnase un act legal de alianță cu Puterile Centrale.
Și iată cum azi, în unanimitatea celor 23 de consilieri arădeni, s-a cam aprobat o ilegalitate. Chiar dacă s-a considerat că ”arădenii nu s-ar supăra”, după cum declara consiliera USL, doamna Ardelean, eu cred că legea s-ar supăra. Teoretic, aceasta din urmă nu ține cont de popularitate sau subiectele la modă, nici măcar cât de onorabilă este o instituție din istoria României, ci se uită la prevederi scrise negru pe alb.
Și poate s-ar supăra și anti-monarhiștii. Îl întrebăm pe domnul președinte Băsescu ce crede despre isprava finului său, membru al PDL, Gh.Falcă?