Președintele Barroso s-a întâlnit ieri cu președintele Băsescu pentru a discuta soluțiile instituționale și politice din România și probleme curente ale agendei europene. – Așa arată în mare subtitlurile din presa națională privind chestiunile europene de la Bruxelles. Sau în cel mai bun caz, ”scandal al Monicăi Macovei în Parlamentul European”, reprezintă chintesența informației transmisă dinspre una din capitalele Uniunii Europene către publicul din România.
Cu Barossu-n democrație
Faptul că azi ar fi ”Ziua internațională a Democrației” nu pare să intereseze pe nimeni. Aproape pe nimeni. Dacă chiar ești interesat despre ce înseamnă Europa în context socio-politic, cu implicații economice și financiare pentru bucățica ta de pământ (închiriat, cumpărat, moștenit), există numeroase canale prin care poți interacționa cu decidenții Uniunii.
Miercuri spre exemplu, președintele Comisiei Europene, domnul Barosso, și-a prezentat raportul de activitate în fața forului reprezentantiv al Uniunii, Parlamentul European. O fostă colegă de facultate, Ionela Maria, a împărtășit link-ul unde puteai vedea, la o calitate foarte mare, discuțiile în direct.
Așa am aflat cum dl. Barosso (cel care s-a antepronunțat asupra unei lovituri împotriva statului de drept în România, ca apoi Curtea Constituțională să anuleze această dezintoxicare ideologică) crede că ”ceea ce nu este consensual azi, va fi consensual mâine”. Sau că anumite priorități financiare sunt ”în interesul a câtorva (țări), dar nu și în interesul Comisiei”. Despre criză, Jose Manuel Barosso îmi spune că ”nu e vina euro-zonei pentru criză, ci multiplele comportamente iresponsabile; din Islanda, care nu e în UE! Din America și multe alte țări, care sunt cauza problemei (…)”. Problema datoriilor nu a apărut ca o problemă cauzată de Uniune, ci fiind responsabilitatea supervizorilor naționali, unele state-membre nu au respectat regulile pe care și le-au asumat. Un discurs destul de echilibrat, până când subliniază clar unde este buba:
the problems were not created by the Union to the member state, but by the member states to the Union.
Barosso mai adaugă că ”unele voci spun că Democrația este limitată la națiuni și nu funcționează la organisme supra-naționale. Dar Democrația (de la nivelul supra-național) funcționează nu împotriva statelor ci în colaborare cu ele.” Eu mă identific cu acele voci. Președintele Comisiei Europene alege să contracareze aceste voci cu o retorică specifică Popularilor Europeni, partid din care face parte și Traian Băsescu: ”Nu își amintesc când Europa era sub Comunism, sub totalitarism. Nu își amintesc când nu exista libertatea de mișcare (…) despre asta ar trebui să se dezbată la următoarele alegeri” ~They don’t remember when Europe was under Communism totalitarism. They dont remember were there was not freedom of movement (…) this is what you should debate in the next elections.~
M-am hotărât. Achiesez la opinia lui Dan Constantin: Ce se întâmplă în ultimii ani a devenit mai evident pentru români în ultimele luni. Integrarea politică, aşa cum este gândită la Bruxelles, înseamnă o supraveghere strictă a deciziilor interne şi un amestec brutal în funcţionarea statului. După atâta evocare a democrației și atâta comportament în contradictoriu, și mai ales că Parlamentul European ne povestește cum oficialii ascultă vocile cetățenilor și opiniile exprimate de aceștia, voi da curs invitației EURONEWS de a îmi împărtăși gândurile și întrebările într-un răspuns video la acest trailer. Vom vedea ce răspunde Barosso, în direct pe 19 septembrie.