De ce apare la începutul lunii mai un amendament la Codul Penal, conform căruia insultarea unui organ de impunere a ordinii atrage după sine închisoarea de la 1 lună în sus?
Pentru a pune la respect pe interlopii ce doresc să pună stăpânire pe oraşele patriei noastre! Sau..?
Minunat! Soarele răsare timid peste capetele şepciuite ale unor septuagenari. Jos pălăria unor oameni care au îndurat atâta şi pentru care săptămâna trecută a semnalat ultima picătură. Stimă pentru oamenii care nu au energia necesară de a mai sta în picioare 8 ore pentru un salariu de 6 milioane, dar care au găsit forţa de a sta 12 ore în fiecare zi la îmbrânceală cu jandarmii şi forţele de protecţie a Statului.
Personal îmi e ruşine. În primul rând că sunt student. Că această forţă a “societăţii civile” este astăzi poate cea mai parşivă, surclasând chiar şi liderii politicizaţi ai Sindicatelor. Cu tot numărul lor mare, studenţii nu au tăria de a se împotrivi cu adevărat. În al doilea rând că nu am învăţat, noi, ăştia recenţi de 2 decenii ce înseamnă să te respecţi pe tine mai întâi. Un protestuţ aici, altul poimâine. Ee,vin zile mai bune dacă nu reuşim o bursă mai mare; sperăm..
Un rahat! Trebuie să vină oamenii care nu au luxul de a aştepta zile mai bune ca să trezească o generaţie supraoptimistă în iluzia viitorului şi a unei străinătăţi paradisiace?! Dragi părinţi şi bunici, nu ne-aţi bătut bine când a trebuit, în copilărie. Să simţim cât de important e prezentul. Ameninţarea cu posibilitatea unei viitoare bătăi ne-a făcut să avem niciun respect pentru “acum”.
Un început e bun. Dar de 4 zile oamenii aceia, alături de Sindicate sunt în stradă şi fără niciun rezultat. De ce să dea socoteală Ministrii? De ce să deschidă ochii, urechile şi inimile Fu(ne)rii? Ei nu au putere de decizie reală. Sunt nişte manechine; ce e drept, mai urâte decât orice manechin de la magazinele Hong Kong. Invitaţii la discuţii?! Ziua de mâine semper promisă! “Ha!” ne râd pe sub ochelarii semi-fumurii. Adevărul este că nu se simt ameninţaţi. Sus în castelele lor de piatră, flancaţi de jandarmi şi poliţie, sunt departe, foarte departe de vijelie. Şi nici n-a început grindina.
Degeaba se strâng oamenii la Palatul Victoria. Degeaba vor Jos Guvernul (de Respect nici nu mai încape îndoială). Iese Boc, intră rezervele. Degeaba pichetăm Prefecturile. Măcar de ar fi cineva acolo! “Să nu implicăm copiii în aceste măsuri de criză” ne îndeamnă Funeriu. Dacă vrem salarii mai mari să lucrăm în străinătate, ne sugerează directorul CNADNR. Poftim?! Cine implică copiii? Dacă scazi salariul unui părinte cu o pătrime cine suferă? Şi ce dacă intră România în incapacitate de plată?! Nu contează că de când aţi administrat România ea a fost incapabilă de producţie reală? Voi nu păţiţi nimic. Pentru voi România este o altă realitate. “Grecismul” este la ce îndemnaţi să nu recurgem.
“Dacă populaţia va fi nemulţumită, dacă programul va fi un eşec, nu FMI va fi responsabil, ci instituţiile statului român, începând de la preşedinte până la cea mai mică instituţie din angrenajul statului.” Însă e adevărat că “Ţara nu este a preşedintelui sau Guvernului.” ne-o spune de la pupitrul său transparent-albastru Preşedintele. Da. Aşa e.
Din păcate, ţara e a persoanei din funcţia de preşedinte, a fiicei europarlamentar, a fratelui în negoţ cu arme, a ministrului de transporturi şi clica lui, a ministrului de turism şi familia ei, a ministrului de economie şi prietenilor lui , a primarilor fini de preşedinte, a prefecţilor verişori de miniştri, şi aa,da era să nu văd persoana primului ministru şi a terţilor nepoţi, nepoate, cumnate şi veri ai săi. Şi atât şi atât de mulţi alţii.
Ei ne-au adus frustrarea, stresul, grijile acasă.Noi de ce să nu le întoarcem favoarea? Nu mâine, azi! Ca să nu cădem în “thailandism”.
photo by Dario Castillejos, Dario La Crisis
Ok. And? What do we do? What do you do?
Termini licenta si pleci mai departe?
Ce poti face cand la putere e un totalitarism mascat in democratie?
Iti impui ideeile?!? Dar cum? Le explici.. Dar cui?!?
Cati vor fi oare de acord cu ceea ce zici? Cati vor fi de acord sa reactioneze?
Si pe de alta parte oare cati vor zice ca esti nebun? – un nebun pierdut in nebunia sa, ca doar lumea e dictata de sus, iar masele sunt doar niste mase –
Cui sa i te impotrivesti? Cu cine sa vorbesti? La ce masuri sa recurgem?
ok. problema e remarcata. dar nu e destul… e nevoie si de o rezolvare
variante propuse:
1. plecăm naibii și lăasam țiganii, cocalarii și pițipoancele să-și facă de cap (adică să fure unii de la alții, nu de la noi)
2.plecăm capul și îndurăm în continuare
3.facem o revoluție, mor sau au de suferit câțiva și vin la putere alții, care în final se vor dovedi la fel de incapabili (vezi 89)
4. practicăm yoga și devenim zen
5. ne rugăm la D-zeu (dacă mai există)
6. devenim monstruos de violenți :->
@Jimm: Frumos editorial daca il pot numi asa… insa cu o floare nu se face primavara. Normal ca nu ii intereseaza, caci asa cum spunea un reprezentant sindical acum o saptamana la Antena3, pe vremuri de ‘foamete’, Grasul (aka Statul) are de unde slabii pentru a ajunge la ‘greutatea normala’, dar cei care sunt Slabi/Slabiti de unde sa mai ‘dea jos’?
@alexa: Nu neaparat. Sunt si alternative la variantele expuse de tine. Pur si simplu trebuie luptat pe mai multe fronturi:
1. Companiile, cu mic cu mare trebuie sa inceapa o mica revolutie fiscala, iar unde nu se poate 100% (caci oricum ANAFul are asul din maneca care se numeste ‘poprirea contului’) sa se foloseasca toate modalitatile legale de a evita plata taxelor (inclusiv folosirea variantelor legate de jurisdictiile fiscale ‘lejere’)
2. Greve, greve si mai multe greve, nu demonstratii. Pur si simplu greve. Totale, partiale, japoneze, alege o varianta in functie de situatia tragica in care te afli si ”dai bataie’.
3. Deschiderea unui proces. Se aduna cate 2, 5, 10, 100, 1000 oameni si dau in judecata prin cate un dosar distinct Statul Roman. (mai ales reprezentantii pensionarilor ar trebui sa ia exemplu din precedentul european al Letoniei). Se stie ca Guvernul a facut concesii sistemului juridic doar pentru simplul motiv ca in cazul proceselor viitoare, acesta sa dea castig de cauza Statului… ‘sacul’ are si el un fund nu? 😉
4. Mai sunt si altele, dar acelea pe viitor.
Multumesc pentru commenturi! Ok,what to do?
Delia, un nebun de tâmplar a avut mai demult ideea că iubirea e liantul dintre oameni. Ce s-a întâmplat de atunci cu “ideea” lui, o poţi vedea la Biblioteca Vaticanului. 😉
Greve Vlad? Stiu de un domn, care isi imagina odata, ca lumea asuprita atat de mult, se va impotrivi celor care ii asupresc, printr-o greva generala. totala. globala. Numele lui era Karl Marx 🙂 Dar la fel ca si in cazul unor companii rebele evazioniste sau unor procese civile, vor exista “tradatori” ai cauzei care slabesc si deturneaza scopul initial.
In cazul unei Revolutii, exact cum a spus Alexa, se schimba pălăria dar capul (şi omul) e acelaşi. Violenţa ar fi bună într-o măsură, căci oamenii reacţionează la violenţă; din păcate, uneori răspunsul este doar violenţă. Degeaba eşti zen, pacifist într-o societate în care îţi dă cineva în cap când meditezi.
Soluţia pe care o văd ar fi deturnarea;deturnarea Instituţiilor umane care sunt defecte. Oameni capabili, inteligenţi, integri, “incoruptibili” care să deturneze instrumentele înapoi la adevăratul lor scop, nu invers. Iar pentru asta este nevoie de o determinare ieşită din comun şi un dram de nebunie să “lupţi” cu morile de vânt.
Multi dintre cei ca noi (astia 2-3 de pe blogul acesta ) se simt putini la numar in fata enormitatii prostiei generale (“țiganii, cocalarii și pițipoancele”,cum spune cineva mai sus) .. Din nefericire ceea ce se intampla in tara noastra, se intampla peste tot in lume , chiar si in cele mai civilizate capitale): coruptia,saracia si ignoranta distrug vieti peste vieti.N-am crezut asta pana cand nu am vazut-o pe viu. Pentru a-mi da seama ca vinovati nu sunt oamenii ci sistemul, a trebuit sa ajung in marile orase , mereu date ca exemplu noua horopsiti ai statului “Cambodgia”.Acolo am gasit tigani,
romani,arabi,negrii,turci,francezi,nemti,englezi etc; toti cu suflet; toti si hoti,si cersetori,si muncitori ; toate cele 3 categorii nu sunt atat de indepartate. Toti am vrea sa schimbam sistemul , sa-l facem dupa chipul si asemanarea noastra dar mereu ceva ne-a oprit. Omul traieste in grupuri , se asociaza si in acelasi timp se diferentiaza .. Aici gresim .. Cu totii avem in inimi acelasi rai,dar parca ne e frica sa-l si traim,sa-l construim ..
Ceea ce vreau sa spun este ca nu avem nevoie de o noua guvernare, un nou tip de sistem .. ci avem nevoie de o comunicare reala si-atat .. nu avem nevoie de nici un sistem, de nici-o forta guvernatoare, fiecare individ are valoare unica si nimeni nu are dreptul sa impuna o ierarhie.
Nu ne mai lipseste decat o scanteie. Si asta poate pleca de la un singur individ . Nu e nevoie de o mie , un milion etc.
Nici nu stiti cata valoare poate avea o simpla idee , un simplu gand asezat aici pe-un spatiu atat de fragil..
Ca fan al matematicii va spun o teorie, si-anume ca intre intervalul (1,3) exista o infinitate de numere reale.Atentie: O INFINITATE .
Sunt convins ca veti intelege.
Trebuia sa dai la jurnalism, Mihnea; adica, ma rog, irelevanta propozitia, ai dovedit ca se poate scrie si fara studii in domeniul asta. In primul rand, e socant de bine scris postul tau, bine punctat, bine argumentat, bine sructurat, ce sa mai, o frumusete de lectura. In al doilea rand, intelegem, vezi bine, ca ceea ce se intampla e anormal, dar s-a ajuns aici din cauza poporului roman. Poporul roman, imi pare rau sa o spun, e incult, prost, limitat. N-a avut timp 20 de ani sa se puna la punct in aria intelectuala si deci, e usor de prostit. Degeaba vor revolta cei 5 milioane de romani care l-au votat. L-au votat, nu? Gresesc? Au furat ei cat au furat la vot, dar au avut de unde. Ei bine, daca ati votat, dragii mei, sa dormiti cum v-ati asternut. Pentru ca intreaga intelectualitate romaneasca nu e o elita, ci e un organ politic imputit cu interese politice la fel de imputite. Ori daca tara nu are intelectuali, cine sa o conduca, dragii mei? Crezi ca cineva ne va da ceva pe mana la o varsta de 22-25, indiferent de capacitatea de intelegere de care dispunem, de intelectul bine format (in stil autodidact, bineinteles, nu e ca si cum am invatat ceva in scolile statului, decat poate cum sa nu ajungem) sau de caracterul bine croit? Nu ma intereseaza de profesori, spun cu mana pe inima. Nu ma intereseaza catusi de putin pentru ca nu fac nimic la catedra, isi bat joc de generatiile pe care le au sub mana, ii indobitocesc, ii limiteaza, ii infraneaza si le frang spiritele. Si l-au votat toti, fir-ar. Le-a promis actualul Presedinte salarii si l-au votat. Ei, marii intelectuali, cei educati. Dragii mei.. daca l-ati votat, suportati. Pana tara asta nu va avea un sistem educational bine pus la punct, nu se va face nimic. Si pana in tara asta nu se vor forma experti in diferite domenii, nu se va face nimic. Si pana in tara asta oamenii nu vor invata din trecutul lor si nu isi vor cunoaste drepturile si nu vor milita pentru drepturile lor si nu se vor lupta pana in panzele albe (aka Haga :)) ), in tara asta nu se va schimba nimic. Tot ce putem face este sa fim un exemplu, fiecare in parte, ca individ. Mai mult decat atat.. imi pare rau s-o spun, intr-o tara de prosti, nu poti pretinde mai mult. Puteti sa va atacati cat vreti, dar adevarul asta e.. suntem prosti, hoti, mincinosi, tigani, nu avem coloana vertebrala, nu avem ambitie, nu ne place sa invatam, sa muncim, sa avem idei proprii, nu stim sa ne aparam cauza si nu vrme sa invatam cum. Pai atunci.. de unde resurse? Cu ce resurse schimbati voi tara? Totul porneste de la capatana. O fi el mare poporul, dar e prost gramada. Parol!
Later add-on: Si am uitat sa spun ca liderii de sindicat sunt niste imputiti, care trag cu ochiul la slanina ministeriala si care primesc pe sub mana sume importante, asa cum s-a intamplat si in alti ani, pentru a-i convinge pe profesori sa nu iasa in strada, sa nu faca greva etc. Mi-e mila de ei, de noi, de toata tara, dar n-am de gand sa privesc romantic problema si sa ma gandesc ca s-a ajuns aici din vina lor. Nu, s-a ajuns aici din vina cetatenilor Romaniei care nu au spirit civic, cetateni care se trateaza cu dispret si cu lipsa de respect, cetateni care nu au citit in viata lor Constitutia Romaniei.. astia sunt cetatenii care plang in fata Palatului. Ma intreb eu, in nimicnicia mea, cum sa-mi plang de mila in loc sa pun mana pe carte si sa citesc si sa deschid procese si sa ma documentez si sa ma unesc cu vecinul si vecina si fratele si mama si prietenul si toata lumea si sa fac harcea-parcea Statul Roman cu toate institutiile lui de kkt? Iar de politisi sa nu mai vorbesc.. Nici nu vreau sa incep.
Nu stiu cum se intampla, dar asa ca un facut , dupa fiecare post imi urmeaza un exemplu de persoana ce-mi intareste spusele. “Verde de paris”, nu stiu daca ai trecut pe acolo prea usor sa nu observi ca verdele e foarte inchis , e aproape negru si culmea, aceeasi oameni , aceeasi amagire in fiecare stat cu experienta in “democratie”. Problema tuturor este ca nu vad cine conduce intreaga sarada si mereu isi ofera blamul spre propia tara:
“Puteti sa va atacati cat vreti, dar adevarul asta e.. suntem prosti, hoti, mincinosi, tigani, nu avem coloana vertebrala, nu avem ambitie, nu ne place sa invatam, sa muncim, sa avem idei proprii, nu stim sa ne aparam cauza si nu vrme sa invatam cum.”
Aceste vorbe sunt cele mai nocive(dezbinarea de care va vb. mai sus) si iarasi culmea , pe-aceste vorbe le regasesti in dialectul prea multor tari.
..
Cand totul face parte dintr-un sistem global : sistemul monetar, sistemul comercial, sistemul de profit.
100 de mii de euro au aceeasi valoare si pot face cam acelasi rau fie ca te afli in bucuresti,paris,londra,berlin,etc.
Cum ? Prin devalorizare, prin camata, prin lupta continua de a genera profit,prin transformarea unor obiecte in vise..
Cand sistemul e o jungla cum poti sa judeci ca cei ce-o populeaza sunt niste animale ?
Simplu. Exact cum am facut-o mai sus. Altora le merge putintel mai bine pentru ca sunt ceva mai destepti. Ceva.
Da Dani, intr-adevar nelinistea care apasa acest mic grup anti-establishment, reprezinta o mare caracteristica a civilizatiilor “dezvoltate”. In comparatie cu ei, care reprezinta idealul nostru (al colectivului romanesc) de devenire, iluzia noastra a scaparii rezida in ei. Diabolizam identitatea si idolatrizam alteritatea. Doar ca “Acolo” se confrunta cu o mai mare criza de idoli. Acolo nu isi permit luxul unei iluzii de scapare.
Fie ca aleg sa uzez logica in a crea o situatie mai buna de comunicare si de a ma elibera de conceptia unei lumi sistemice si a permite explozia de idei intr-un desert creational ca si Dani. Fie ca aleg a vorbi cu toata pasiunea, dezamagirea si suferinta despre lucrurile in care credeam si care m-au ranit, si a lupta cu ele cu fervoarea unei reintrupari a Ioanei d’Arc cum o face bine,plin de emotii si elocvent Verdedeparis, impotriva “invadatorilor” micii mele parti de rai..am ajuns la concluzia ca nu semnifica absolut NIMIC.
Drama unui Hoara prafuit pe umarul costumului sau negru de catifea. Mahnirea unui varstnic, care a trasat cu pixul negru pe o bucata de carton indoita “Duceti-va dracului!” in plina “solidaritate sindicala”. Toate Palesc. Un film de-al lui Nicholas Cage mi-ar oferi aceleasi senzatii,aceeasi drama si acelasi nivel de anxietate. Ce sunt 60.000 de oameni din masa celor 8 milioane ce “muncesc” teoretic? 0,75%?! Azi am vrut sa vad, dis-de-dimineata, starea spiritului protestatar din Napoca. Oameni lipsa din fata Prefecturii, oameni la costum mergand pe jos, pe langa studenti cu capul in carti si oameni cu capul in pamant, oameni in masini de lux grabindu-se inspre afaceri, nelasand loc de trecere copiilor de liceu concentrati pe activitati extra-scolare…
Viata nu sta.
Ieri seara am ajuns la concluzii interesante dintr-o conversatie cu Alexandru Mafteiu. Relevante pentru parcursul meu critic al lumii in care traiesc si pentru situatia recenta din Romania. Poate voi avea mai mult sens acolo, decat in acest reply.
Sper sa reusesc sa uploadez pe site demersurile noastre rezultate, pana martea viitoare la ora 11:00 🙂
“Oameni lipsa din fata Prefecturii, oameni la costum mergand pe jos, pe langa studenti cu capul in carti si oameni cu capul in pamant, oameni in masini de lux grabindu-se inspre afaceri, nelasand loc de trecere copiilor de liceu concentrati pe activitati extra-scolare…”
Oamenii de care vorbesti au trecut si ei la randul lor prin acest film gen Nicholas Cage , au ajuns la concluzia ca “nu semnifica absolut NIMIC” si au incetat sa spere.
Au intrat intr-o rutina, o resemnare si au transformat banale intamplari in clipe mult visate . Insa gandul ca poate fi altfel, ca ce traim e fals si fara implinire, nu poate fi oprit in niciun individ, indiferent de mediul sau, de gradul de inteligenta, ori cat ai vrea sa speli un creier ramane acea latenta.
(Pe toate astea am vrut sa le rezum asa:
http://www.bimo.ro/?p=41 )
De-a lungul istoriei au fost tot felul de revelatii in masa,tot felul de manipulari , tot felul de idei . Toate ascunzand o mare hiba . Dar sa nu uitam ca intotdeauna ceva in noi ne-a facut sa schimbam modul de a socializa, de-a tresari in grup, de a ne uni . De ce ? Pentru ca suntem mereu in cautarea acelui ceva. Stiinta spune ca omul se trage din maimuta,iar aceasta a evoluat prin simpla decizie de a explora . Nimeni nu poate explica de ce si cum a luat decizia de a pleca din propiul mediu . Cum cineva a spus sa mergem si toti au inteles si-au fost o singura persoana ..
Multe miracole nebagate-n seama trec pe langa marea masa , dar niciodata nu a fost nevoie ca toti sa-avem aceeasi ocupatie .. Pentru ca ce descopera un singur om tresare in intreaga natie.
Nu e nevoie ca toti sa urle-n strada sa strige acei 8 milioane ca totu e-un rahat si hai “duceti-va dracu!” . Pentru ca stii,chiar de ar face-o, n-ar stii cum vine “mai departe”.
O bomba atomica pleaca de la ceva mic , minuscule particule , dar toate se cunosc si infloresc in lant schimband cu-o picatura giganta suprafata.
Problema nu e de ce pe ceilalti nu-i simti la fel de afectati ci doar pe cat te-a afectat pe tine sa iei cu-adevarat masuri. Si ca acea determinare sa rezoneze n toti si sa-nfloreasca.
Ce facem noi aici e stricta conversatie nu am manifestat nimic.Dealtfel vezi ca toti fac inca asta si nici acei de sus nu au mutat nimic.
Pana cand nu vom ajunge la o intreaga rezonanta n-ai cum sa vezi in jur decat “0,75%” intr-o falsa exuberanta.
Concluzia e ca avem nevoie de cativa atomi de uraniu :)) .
Nu la acest lucru ma refeream cand am spus ca am realizat ca nu semnifica absolut NIMIC si prin urmare sa incetez sa mai sper. E vorba de un mecanism mai complex. Putin ragaz sa imi acorzi pana reusesc sa pun in format electronic concluziile la care am ajuns.
In legatura cu “rezonanta”, ai dreptate; iar cativa atomi nu strica nimanui pentru a echilibra (in viziunea lor) balanta 😀
Numai bine!
Mihnea, o singura intrebare am: ai facut greva japoneza pe 25 mai?
Astept cu interes concluziile, observ ca dureaza ceva; atat concluziile cat si lansarea Semper Excelsius.. Presimt ca se naste ceva maret :),aici Romania anul 2010-proba 🙂 .
Chestiuni logistice au impiedicat publicarea concluziilor, si imi cer scuze pentru aceasta intarziere. Dar, de acum varianta finala poate fi gasita la http://www.jimm.ro/untalentedbox/index.html
Andra, nu am facut greva japoneza deoarece ea nu functioneaza in Romania ci (ghici!) in Japonia, unde simbolismul unor fapte cantereste mult mai mult si unde onoarea vine pe primul loc. Totusi am fost prezent si stii bine, la protestul de strada in care stundetii solidari puteau fi numarati pe degetele de la maini.
Dani, iti multumesc pentru increderea acordata. Iti pot spune cu siguranta ca pe 4 iulie 🙂 site-ul va fi lansat complet cu cele mai mici detalii. Observ insa ca site-ul tau este inaccesibil. Sper ca doar temporar.
Numai bine tuturor!
interesant…concluzia la care ati ajuns voi e aceeasi enuntata de CT Popescu in 2009 la ziua portilor deschise ale Teatrului National din Cluj. Singura scapare a Romaniei e sa se ridice o masa critica, competenta, care sa rastoarne non-valorile promovate si raspandite acum. Si daca schimbarea nu vine de sus in jos, atunci mai ramane doar o solutie… dar vorba aia, daca tinerii care au prins revolutia din 89 n-au reusit nimic cu tot entuziasmul, optimismul si competenta lor, ce sanse avem noi acum? si merita sacrificiul sau e pura naivitate?
after all…..lichele sunt peste tot in lume 🙂