“Lăcomia spectatorului aţâţă flacăra actorului.”
Au luat bani fara sa dea nimic inapoi. Cum?
· 19 % de la 1 l de suc de fructe cu care ma deplasez pe bicicleta dimineata 6 km – 0. 85 ron “doar”
· 19 % de la 1 l de lapte pe care il beau de dimineata – 0.76 ron “doar”
· 19 % de la 1 franzela de paine pe care o consum intr-o zi – 0.60 ron “doar”
· 19 % de la 1kg de peste congelat (orice carne care sa ma mentina pe picioare pana seara) – 2.5 ron „doar”
· 19 % de la 2 l de apa plata pe care o beau dupa pestele sarat la pranz – 0.5 ron “doar”
· 19 % de la cele 2 bilete de tren pe care le cumpar in fiecare saptamana – (100 ron biletele fara reducere deci pe zi) 2.7 ron “doar”
· 16 % din salariul meu de 550 pe luna – 88 ron deci ~ 3 ron pe zi“doar”
Doar 10.91 ron pe zi, +/- 1 ron. Necalculand impozitul (se poate imparti la 365), necalculand cheltuielile lunare, sperand sa nu ma imbolnavesc, sa nu fiu furat, sa nu am vreun viciu, sa nu utilizez servicii specializate, sa nu cumpar altceva decat necesarul pentru a vietui. Si nu am o afacere cinstita sau necinstita, rezumandu-ma la banii primiti de la un privat, care nu-mi poate asigura acest venit pentru 1 an de zile. Si ce primesc in schimb? Intrebarea e retorica, caci cu raspunsuri pot veni multi (Primesti consultare gratis la spital – nu, nu cred. Primesti educatie gratis – hm,nu merci. Primesti o pensie – hmm, cred ca mor mai repede. Primesti ajutor de somaj. – Ce mândrie)
Si sunt doar 1 din 5 milioane care intra in categoria detaliata mai sus. Caci se consuma mult mai mult si de alte categorii. Dar m-am inclus in categoria oamenilor angajati la privati, cu salariu minim, care consuma doar necesarul pentru a supravietui, care are aceleasi haine daruite de altcineva, care locuieste in casa in care a crescut si care nu cheltuie nimic pentru confortul psihic si psihologic de care are nevoie un om in aceasta situatie. Minim. Minimal e cuvantul cheie pentru categoria aceasta.
Am mentionat doar taxele impuse “in plus” caci la o analiza amanuntita, venitul este depasit de cheltuieli, cu toate ca compromisurile facute (intimitatea, viciile, confortul). Acestia sunt bani veniti din nimic. Statul sta si acestia bani vin. In fiecare zi. Fara ca el sa faca vreun control, fara ca sa iti forteze mana. E ceva luat ca natural. Implicit. Legal. Doar ca e el Stat.
P.S. —- 54. 550. 000 ron pe zi… “doar”. minim
P.P.S. — 12. 988. 095 euro 😉 la cursul bnr de de 4.2 ron = 1 euro… pe zi
389. 642 .850 euro/ luna că doar suntem în “criză”
SI cel mai interesant este ca statul plateste si el mai departe : cui ? celui ce are bani sa imprumute .. si cine are bani sa imprumute ? cine ii face din nimic , cine doar spune sa fie bani si-atat .. Valoarea reala a banului este valoarea unei hartii si nici atat pt. ca 80 % din banii de pe piata sunt in sistem informatic .. Cu alte cuvinte : cineva iti spune sa muncesti trei sferturi din viata si iti da la schimb atat cat sa supravietuiesti ,poate nici atat .. Si cati nu se conformeaza sistemului pentru ca se simt atat de liberi ..
Imi doresc sa fi fost mai atenta la orele de matematica in loc sa fi citit pe sub banca John Kennedy Toole – Conjuratia imbecililor. Desi.. m-a ajutat si cartea aia la ceva 🙂